20080524

Claudiu COBILANSCHI "OCR_09"

"Optical Character Recognition 09 este o replică în cadrul dezbaterii privind raportul dintre artişti şi autofinanţare în arta contemporană românească. Discuţiile din jurul acestui subiect iau forme extravagante. Recunoaştem la o extremitate, motivul artistului pauper ce-şi petrece vremurile în atelierul UAP căruia nu-i mai poate plăti întreţinerea şi, la celalat pol, cel al dandy-ul cosmopolit ce se vernisează într-o escală la Bucharest. Ambii alcătuiesc compozitul producţiei de artă contemporană şi, tot amândurora, le lipseste un raport definitoriu: "cota de piaţă" - echivalent mesianic al autosusţinerii, subiect de arzătoare dorinţă şi piedestal de marmură.







Redus la un concept comercial, artistul se metamorfozează într-o ecuaţie cu rezultat necunoscut. Definiţiile complexe ce-i alcătuiesc corpus-ul creativ pălesc în faţa noului zeu aparut: marketing-ul. Înfipt cu un ac în panoul Bursei, noul label se propulsează într-o zonă toxică. Opiniile ce-i stabilesc valoarea sunt, de cele mai multe ori, străine subiectului operei de artă. Acest lucru este ştiut dar acceptat.
OCR 09 este un moment din viitorul apropiat. Mult doritul act de vânzare-cumpărare va condensa vizibilitatea artiştilor in logotip-uri sinonime succeselor de piaţă anterioare. Detalii la contabilitate."

(Claudiu Cobilanschi, eveniment special "Noaptea Galeriilor 2")


Niciun comentariu: