.
Vineri 18 Noiembrie 2011 ora 19:00 la Galeria 26
Cosmin Frunteş cu expozitia Body and Landscape
curator Ana Canpean
.
Body and Landscape
Propunându-şi observaţia asupra naturii, asupra unor idei sau impresii, trăiri sau revelaţii absorbite din natură Cosmin Frunteş în lucrările sale îmbogăţeşte aspectul realist al peisajului cu valenţe metaforice şi ne relatează în acelaşi timp o poveste a omului. Imaginile contrastante, tuşele groase, pasta densă a expresiilor, evaziunea, refacerea realităţii nu sînt decît câteva elemente ce fac parte dintr–o atitudine faţă de actualităţile sociale, elaborând metafore într–un limbaj fluent, transformând lucrările într–o dialectică a sensului, a culorii, a spaţiului. Artistul repetă ideea sa despre spaţiu, realizând variaţiuni pe aceeaşi temă în pânze cu linii verticale, pe fonduri monocrome, sau în juxtapuneri de culori, cu adăugarea unor materiale diverse redând dimensiunea temporală prin gestul său.
Dincolo de aceste valori simbolice artistul experimentează anumite valenţe cromatice purtând funcţii simbolice. Ideea de germinare este redată prin brunuri sau roşu cărămiziu, sacrificiul moral sau comuniunea om–natură evidentă prin negru sau un roşu închis. Uneori chiar momente distincte ale zilei, contrastează prin alb şi ocru. Această abordare stilistică este una specială şi asociată cu momentul creaţiei subliniat printr–un desen zgâriat adesea în grosimea pastei, fiind în acelaşi timp o formă de recuperare a timpului şi de creare a unei punţi de legătură între om şi cosmos. Efectul expresiv al acestor componente este amplificat prin alternanţa cromatică şi gradarea stratului prin diluări nuanţate. Astfel el încearcă să redea ceea ce l–a emoţionat într–un anume loc şi într–o anume clipă a zilei, fiind o explorare conştientă a complexităţii mijloacelor de expresie, elementele introduse fiind cele liniare, structuri geometrice şi tactil senzoriale în care capacitatea empatică joacă un rol cheie. Fân, flori uscate, pământ ca prezenţă a regenerării corpului şi spiritului, ca memorie personală într–un dialog continuu cu timpul. Artistul utilizează astfel mediul spaţial pentru a captura experienţa timpului.
Scopul autorului este acela de a identifica spaţiul atmosferic cu cel compoziţional şi stabilirea ierarhiei dintre opera de artă şi context. El experimentează o varietate de spaţii făcând apel la o compoziţie formată din repetarea sistematică a unui modul. Gesturi scurte sau largi, în care foloseşte negrul pe culoarea vie definesc nişte câmpuri de forţe cât şi atmosfera unui cer, nor sau aer, pentru ca impresia simplă dar energică a naturii, să definească o stare interioară în funcţie de energia intrinsecă a unei reprezentări sau al unui detaliu al naturii.
Ana Canpean
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu